Mantar Meşesi
  • Mantar Meşesi Nedir?
  • Kullanın Alanları
  • İnsan Sağlığına Etkileri

  • E-Katalog
    E - Kataloğumuzu Adobe Acrobat Reader programı ile açabilirsiniz.

    Teklif İsteme
    WEB sitemiz üzerinden teklif istemek için lütfen formumuzu doldurunuz.

    Tavsiye Et
    WEB sitemizi meslektaşlarınıza ve arkadaşlarınıza tavsiye etmek için tıklayınız.

    Toplam ziyaretci sayısı  


    Mantar Meşesi (QUERCUS SUBER-L)

    Mantar son atmış milyon yıldır Batı Akdeniz çanağında yetişen ve çok tanınmış ismiyle Mantar Meşesi adıyla bilinen (Latince bilimsel ifadesi Quercus Suber) ağacın kabuğuna verilen isimdir.

    Dünya yüzündeki eşsiz ekolojik sistemi destekleyen mantar (Cork) çok geniş bir ürün yelpazesin ile zengin ekonomik değerlerin yaratıcısıdır. Mantar Meşesi ormanları, sadece Portekiz 'de 725.000 hektarlık sahayı kapsamaktadır.
    Mantar asla son bulmayan uygulamaları ile mükemmel bir ses, ısı ve titreşim izolasyon ürünüdür. Portekiz 'de senelik mantar kabuk hasadı 185.000 ton civarındadır. Tüm dünyada ise (Portekiz dahil) 340.000 tondur. Portekiz toplam üretimin % 54'üne sahiptir. Çanak şeklinde ve ondört köşeli hücresel bir yapısı vardır. Bu yapı içerisinde havayı bloke etmiştir. 1 cm3 mantarda ortalama 40 milyon adet birbiriyle çok sıkı bağlantılı hava dolu hücre mevcuttur.
    Batı Akdeniz havzasında yetişen ve 250-400 sene arası ömrü olan mantar meşesi ana gövdesini çöl sıcağına, Atlantik Okyanusunun sert, soğuk, dondurucu rüzgarına ve rutubetine karşı çok özel bir koruyucu kabuk ile teçhiz etmiştir. Burada Sizlerle paylaşmak istediğim konu da bu doğa harikası kabuktur. Mantar meşesi kabuğu yetiştiği bölgeye göre farklılık gösterir.

    En kaliteli mantar meşesi kabukları Portekiz ve Fas’ta yetişenlerdir. Mantar meşesi dikiminden itibaren 25 sene kabuk hasadına alınmaz. 25 nci senenin sonunda ilk kabuk hasadı yapılır. Daha sonra her dokuz yılda bir ağaçta oluşan kabuk, uzman ve işinin ehli personel marifeti ve özel donanımlar yardımı ile ağaçtan traşlanır. 9 senelik periyotta ağaçta yaklaşık 6-8 santimetre kalınlığında kabuk oluşmaktadır. Konu hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmayan insanlar yaptıkları değerlendirmelerde; kabuğun traşlanması için ağacın kesilmesi gerektiğini söylerler. Durum bu değildir. Kabuk hasadı ağacın ana gövdesine zarar vermeden yapılmaktadır. Kabuk hasadı ağacın ana gövdesinin hava almasını ve rahatlamasını sağlayan bir faaliyettir. Mantar meşesi kabuğu içi hava dolu hücresel bir yapıya sahiptir. Kabuğu olması gerektiğinden büyük yapan bu hücrelerinin 1 cm³ ünde 40.000.000(kırk milyon) hava hücresi mevcuttur. Bu özellik mantar meşesi kabuğuna çeşitli avantajlar sağlar. Tabiatta bulunan tüm nesneler havanın ısınması ile kütlesel olarak genişler; havanın soğuması ile de kütlesel olarak küçülür. Mantar meşesi kabuğu ise; içinde barındırdığı hava hücrelerinden dolayı ısınma etkisi ile küçülür ve büzüşür, soğuma etkisi ile büyür ve genleşir.

    MANTAR MEŞESİ KABUĞUNUN KİMYASAL YAPISI

    %45 Suberin Özü
    %27 Lignin
    %12 Polysacharides
    %6 Tanen
    %5 Wax ( parafin, balmumu)
    %5 Gliserin ve mineraller

    Suberin : Hücre duvarlarının ana maddesidir. Mantardaki esnekliği sağlar.
    Lignin : Hücrenin bağlayıcı elemanıdır.
    Polysacharides : Mantar dokusunun oluşumunu temin eden hücre bileşenleridir.
    Tanen : Hücreye renk verir.
    Wax : Mantarın su ve hava geçirmezliğini temin eder.

    Mantar hücre yapısının gerikalan %5'ini de mineral su, gliserin ve diğer maddeler teşkil eder.